H2020 AMANDA

Jedna kartica, a toliko mogućnosti i rješenja – AMANDA, Autonomous self-powered miniaturized intelligent sensor for environmental sensing and asset tracking in smart IoT environments

Tvrtka PENTA partner je u Horizon 2020 AMANDA projektu financiranom od strane EU. Partneri u projektu su institut CERTH (Solun, Grčka) kao nositelj projekta, IMEC institut (Antwerpen, Nizozemska), Fakultet primjenjenog inženjerstva (Zurich, Švicarska), tvrtka Microdul (Zurich, Švicarska), Lightricity (Liverpool, Engleska), Ilika (Souththempon, Engleska) i PENTA (Pula, Hrvatska).

Projekt AMANDA je istraživačko inovacijski projekt. Osnovni cilj projekta je istražiti i implementirati mogućnost proizvodnje multisenzorske autonomne kartice.

U volumen veličine kreditne kartice i maksimalne debljine 3 mm pokušat ćemo implementirati niz od najmanje sedam (7) neovisnih senzora sa mogućnošću da podaci očitanja mogu biti poslani preko bežične mreže do sustava za praćenje podataka. Zahtjevnost projekta potvrđuje i činjenica da se implementirani senzori mogu kupiti u slobodnoj prodaji, a nikako ne smiju biti specijalno dizajnirani i prilagođeni projektu. Time se osigurava da krajnja cijena proizvoda bude iznimno prihvatljiva. Temperaturni, kapacitivni, COsenzor i senzor slike razviti će projektni partneri tijekom implementacije projekta..

Autonomnost kartice biti će osigurana fotonaponskim modulom – „solarnom ćelijom“. Specifičnost modula je mogućnost prikupljanja svjetlosti iz raznih svjetlosnih izvora, od najsnažnijih, kao što je sunce do slabe svjetlosti obične kućne žarulje. Baterije koje opskrbljuju električnom energijom elektroničke elemente debljine su 0,3 mm. Predviđeni vijek trajanja baterija je 10 godina.

Kao okolina za prijenos podatka koristit će se LoRa, BLE i NFC bežične mreže.

Očekujemo da će po uspješnom završetku projekta autonomna multisenzorska kartica naći svoju široku primjenu u IoT tehnologiji podržanim rješenjima, kao što su rješenja u oblasti pametnih gradova, agrokulturi, industriji i slično.

PENTA je uključena u svaku fazu projekta od dizajniranja i arhitekture kartice do njene implementacije u stvarnim uvjetima rada. PENTA će testirati autonomnu multisenzorsku karticu u realnim, stvarnim uvjetima. Dobiveni rezultati testiranja i testne implementacije osnovni su pokazatelji kvalitete i uspješnosti projekta kao i putokaz za daljnji razvoj. Veliku ulogu u projektu PENTA ima u popularizaciji projekta i objavi njegovih rezultata.

Proizvod ćemo implementirati u svoja postojeća rješenja, BusCARD i Spark SENSE. U sustavu BusCARD (integralni sustav javnog gradskog i međugradskog prijevoza) dobit ćemo pokretnu stanicu za mjerenje kvalitete zraka dok u sustavu Spark SENSE (rezervacija parkirnih mjesta i naplata parkiranja) dobit ćemo multisenzorsku karticu za očitanje zauzetosti parkirnih mjesta.

Projekt AMANDA započeo je u siječnju 2019. godine. Trajanje projekta AMANDA je 3 godine a vrijednost projekta je 3,999,625.00 Eura.

Plakat projekta AMANDA 1,1 MB

The AMANDA project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 825464